Wij zeggen “moi”. Een Chinees zegt “ni hao”. Als we de berichten mogen geloven, moeten we in Drenthe gauw allemaal “ni hao’ leren zeggen. Want ze willen Chineze toeristen naar onze provincie zien te trekken. Er schijnen al busladingen vol Chinezen naar Giethoorn te komen elk jaar, dus dan is het naar Drenthe nog maar een klein stukje, als je al uit China bent komen vliegen. Op social media enzo werd er wel over geginnegapt. Die Drenten toch. Willen ze opeens Chinezen naar hun provincie trekken. Gelukkig zijn we inmiddels gewend om lichtjes uitgelachen te worden. Het schouders ophalen gaat ons steeds beter af. Wij weten wel beter. En de toeristen die hier al naartoe komen al helemaal.
Het is eigenlijk niet eens zo heel gek gedacht om mensen uit China hierheen te willen halen. Als je elders in een museum komt waar schilderijen van Van Gogh hangen, dan valt het op hoeveel Aziaten langdurig juist naar zijn prachtige schilderijen staan te kijken. Die mensen willen vast ook wel zien waar Van Gogh een vormende tijd in onze streek heeft doorbracht. Het hotel in Nieuw-Amsterdam, waar deze grote kunstenaar destijds verbleef, staat er nog voor de helft. De plekken waar hij schilderde en tekende zijn te bezoeken. Ook zijn de weidsheid en de kleuren die Van Gogh hier zo indrukwekkend vond, nog altijd te zien.
Ik ben niet bang voor een onhapbare invasie van Chineze toeristen. Beter veel meer toerisme dan veel meer industrie. Wil je toeristen trekken, dan moet het landschap mooi zijn. Er komen geen bezoekers van buitenaf om van industrie-gebieden te genieten.
Drenthe moet gebruik maken van zijn sterke, unieke kanten. Eigenheid. Niet de rest van de wereld nadoen. Zorgen dat het mooi blijft. Zorgen dat het aantrekkelijk blijft. De grotere plaatsen kunnen ’s zomers mooi bruisen met festivals en ander gefeest. Eromheen moeten we het hebben van de inmiddels voor Nederland unieke rust en landschappelijke schoonheid.
Laat die Chinezen maar komen. En als dat inhoudt dat de Chineze restaurants in Drenthe, naast het aangepaste ‘Nederlandse’ Babi Pangang-achtige eten ook traditionele Chineze gerechten zoals Cheung fun en Xiaolongbao op de kaart gaan zetten, dan wordt het helemaal feest!
Dagblad van het Noorden, 2 juni 2018