Ze komen er dus echt. Meer dan 200 meter hoog. Windmolens. In de mooie leegte van de voormalige veenkoloniën.
Nu ik dit zo opschrijf, merk ik dat ik het toch niet leuk vind. Ik vind het lelijk. Zonde van het mooie landschap.
Ook vind ik het erg vervelend voor de mensen in die streek. De meesten waren nogal tegen. En er komen nu juist de grootste windmolens die er zijn. Dat geeft de burger geen moed. Naar hen wordt blijkbaar niet geluisterd. Andermaal.
Maar ja, we willen allemaal wél dat het licht brandt in ons huis. We willen allemaal dat onze computer draait en de wasmachine ook. En de droger. Tandenborstels hebben zelfs stroom nodig tegenwoordig. En er zijn nog genoeg mensen die gewoon elke dag naar de televisie willen kijken. Daar hebben we stroom voor nodig. Het zal toch ergens vandaan moeten komen, al die stroom. Zonne-energie, kernenergie, het kan allemaal.
De ouderwetse manier moeten we opgeven. Daar warmt de aarde te veel van op en dan stijgt de zeespiegel en dan komen uiteindelijk kuststreken overal ter wereld – en dus ook het lage westen van ons land – onder water te staan. Dat moeten we echt niet willen. Een goede reden om over te schakelen op groenere energie.
Maar aan de andere kant: je hoort toch ook steeds vaker dat de hele klimaatpaniek overdreven is en verzonnen door bepaalde mensen die daar dan profijt van zouden hebben. Over de windmolenindustrie wordt dat bijvoorbeeld weleens gezegd. Het lijkt mij erg sterk. Maar ja, je weet het niet.
Wat dat betreft was het eerder misschien wel eenvoudiger. Iedereen keek naar hetzelfde Journaal. Wat ze daar voorlazen was waar. Daar ging je van uit. Waarom zouden die vakkundige mensen bij het Journaal iets vertellen wat niet waar was.
Tegenwoordig kun je het nieuws zelf van alle kanten bekijken. Zelf een mening vormen. Via internet kun je alle nieuwsbronnen zelf volgen en naast elkaar leggen. Of je volgt de soms zeer boeiende discussies op Twitter. Maar goed, dat is Twitter. Dat is ook niet de echte wereld. Wat is wél de echte wereld? Wat is nou echt en oprecht?
Volg de geldstromen, zeggen ze weleens. De berichten die we aanklikken op internet leveren bijvoorbeeld iemand geld op. Dus hoe meer erop geklikt wordt, hoe meer inkomsten. Dus dan is het niet gek dat ervoor gezorgd wordt dat er veel geklikt wordt. Overdreven koppen. Sensatie. Ophef. Maar dat waait vaak weer snel over. Dan is er weer andere ophef.
Zo weet je soms niet waarom bepaald nieuws gebracht wordt. Waarom op dat moment? Wat steekt daar allemaal achter? Wat is nou de echte wereld? Bestaat die wel?
Ja, ik denk dat die bestaat. In de echte wereld kijken bepaalde mensen nu uit het raam. Ze zien het mooie desolate landschap waar ze zo gehecht aan zijn en proberen zich voor te stellen hoe het eruit gaat zien als er straks vele windmolens van meer dan 200 meter hoog zullen staan te draaien. En hoe daar ’s nachts de hemel vol knipperende rode lampen zal zijn.
Dagblad van het Noorden, 3 november 2018