Wat zou opa hier nou van gevonden hebben? Dat vraag ik me soms weleens af. Zie ik bijvoorbeeld een politicus op de televisie zeggen dat de grenzen dicht moeten omdat er te veel vreemd volk het land inkomt, dan denk ik even aan opa’s verhaal over de Duitse Joden, die vlak voor de Tweede Wereldoorlog via het smalspoor dat hier door de venen liep, onder de turf in kleine wagonnetjes vanaf de grens naar hier werden gebracht. Op de vlucht naar veiligheid.
Of ik hoor weer eens iemand zeggen dat het Nederlandse leger nog meer moet bezuinigen.
Opa vertelde dat ze tijdens de mobilisatie, eind 1939, op fietsen en met paard en wagen naar oude stellingen gestuurd werden, om daar met wapens uit de tijd van de Eerste Wereldoorlog te wachten tot de Duitsers kwamen. Al wisten ze allemaal vrijwel zeker dat die toch niet zouden komen. Maar ze kwamen wel.
Opa volgde het nieuws altijd op de voet. Dus die heeft heel wat grote spannende dingen in de wereld meegemaakt. Ook de Cubacrisis bijvoorbeeld. Dat ging echt nog maar net goed. Had het einde van de wereld kunnen zijn.
Die Koude Oorlog: opa was er veel mee bezig. Wij waren nog kinderen. Opa wees vaak naar de verte, naar de lucht boven Klazienaveen en riep dan dat de Russen er zo aan konden komen. Dat ze vlakbij zaten. Paar uur rijden.
Opa had eerder meegemaakt dat Nederland binnengevallen werd vanuit het oosten. Dus ja.
En wat zou opa eigenlijk gevonden hebben van de misbruikschandalen in de kerk? Lieve hemel. Dat zou hij vreselijk gevonden hebben. Hij zou het misschien niet eens geloofd hebben. Of misschien ook wel.
Sowieso die hele leegloop van de kerk. Maar goed dat hij dit niet hoeft mee te maken.
Maar er zijn ook dingen waarvan ik het jammer vind dat hij ze niet meemaakt. Hoe je vandaag de dag het nieuws online kunt volgen terwijl het gebeurt. Of hoe klein de wereld eigenlijk geworden is. Je vliegt zo naar elke uithoek van de wereld, als je wilt. Maar dat is niet goed voor het milieu.
Er zijn zo verschrikkelijk veel meer mensen op aarde dan tijdens opa’s leven. En al die mensen willen ook allemaal een auto en een magnetronnetje. Hoe moet dat goedkomen?
Benieuwd hoe opa op dit moment, met de informatie die we nu hebben, gedacht zou hebben over de toekomst.
Waarom wil ik zo graag weten hoe hij nu gedacht zou hebben?
Misschien denk ik dat ouderen met hun levenservaring een verstandige kijk op de wereld hebben en ons met doordacht advies de toekomst in kunnen sturen?
Of ben ik bang dat mijn wereldbeeld te veel beïnvloed wordt door meningen en mensen waarvan je niet precies weet welke belangen daarachter zitten?
Ach, misschien is het wel gewoon zo: ik wou soms dat ik gewoon even weer naar opa en oma kon fietsen voor een kopje thee en dan met gerelativeerd, opgeruimd wereldbeeld en maaltje boerenkool weer thuiskwam.
Dagblad van het Noorden, 9 februari 2019