Geen vuiltje aan de lucht. Strakblauw. De meeste vliegtuigen vliegen niet meer. En de droge lucht zorgt ervoor dat dat ene dat nog wel vliegt, geen spoor achterlaat. Zo hebben we de lucht lang niet gezien. Ja, vlak na 11 september.
Er hangt een vreemd soort rust. Al lijken de boeren drukker dan ooit. Grote voertuigen rijden met een noodgang over het bouwland. Maar ‘s avonds wordt het stil. Geluid draagt ver in de stilte.
Ik denk aan de mensen die eenzaam zijn. Dat hoeven niet altijd mensen te wezen die alleen zijn. Alleen en eenzaam, dat is niet hetzelfde. Er zijn mensen die vinden dat alleen zijn niet zo hoort. Dat je dan verkeerd bezig bent, zelfs. Die mensen zijn extra eenzaam als ze alleen zijn. En bovendien kun je soms als je met meer bent nog eenzamer zijn dan in je eentje. Niet iedereen die alleen is, heeft het nu extra zwaar. Ik denk ook aan de mensen die opeens de hele dag het huis vol hebben. Opeens zien ze hun kinderen en hun partner langer dan een weekend. Dat schijnt voor sommige mensen heel zwaar te zijn. „Het zijn rare tijden”, zucht iedereen.
Er worden heel wat gesprekken gevoerd via de telefoon, berichtjes of videogesprekken. Zo hebben we misschien nog wel meer contact met de omgeving dan anders. En zo hoor ik de laatste dagen toch ook regelmatig mensen zeggen dat ze het allemaal vreselijk vinden voor de mensen die ziek zijn en in de ellende zitten, maar dat ze het zelf ook wel even lekker vinden. Even rust. „Misschien waren we wel allemaal veel te hard aan het doorknallen”, zeggen ze er dan bij.
Er zijn ook mensen die zeggen dat de aarde ons een signaal geeft. Dat de aarde zegt dat het genoeg is en dat we het anders aan moeten pakken. Gek genoeg zijn de mensen die dat zeggen normaal gesproken streng ongelovig. Normaal vinden ze elke vorm van religie oliedom en achterlijk. „Allemaal sprookjes. Allemaal verzonnen.” En nu zeggen juist die mensen dat de aarde iets te zeggen heeft en dat laat weten via een virus. Opmerkelijk. De aarde is een ronde steen die door het universum tolt. Hoe kan die nou wat zeggen? Dát geloven is hetzelfde als geloven in Jezus. Maar dat moet iedereen lekker zelf weten.
Al geloof ik wel wat wetenschappers zeggen. Evolutie kan niet denken. Evolutie rolt gewoon. Er komen dingen bij en er vallen dingen weg. Het is geen plan. Het leven dat zich het beste aanpast aan nieuwe omstandigheden blijft bestaan. Survival of the fittest. En met fittest bedoelde Herbert Spencer, de bedenker van die term, de best aangepaste. Niet de fitste of de grootste of de sterkste.
Aanpassen aan de situatie. In het groot en in het klein. Er zit ook eigenlijk niks anders op. Al gaat dat niet vanzelf. Er wordt overal op deze wereld in laboratoria vreselijk hard gewerkt aan een medicijn. En op talloze andere plekken wordt er gevochten voor levens. De helden van nu geven hoop.
Dagblad van het Noorden, 28 maart 2020