Er was een boel te doen deze week over het verschil tussen de Randstad en ‘de rest van Nederland’. Heel veel columns en stukjes waren erover te lezen. Wat los van de meningen an sich opviel, is dat verschillende termen voor de verschillende landsdelen nogal verwarrend kunnen zijn. Zo wordt er vaak gesproken over ‘de provincie’. Eerder dacht ik dan: welke provincie bedoelen ze dan? Maar het blijkt dat als het gaat over ‘de provincie’, men het héle land bedoelt, met uitzondering van de Randstad zelf. Ze noemen alles buiten de Randstad dus ‘de rest van Nederland’. Maar als heel Nederland ‘de provincie’ is, dan is toch juist eigenlijk het stukje wat Randstad heet ‘de rest van het land’?
Het verschil tussen de Randstad en ‘de regio’ (ook zoiets) kwam weer eens ter sprake in verband met de Zwarte Pieten-discussie. Wat me zo verbaasd heeft, is dat heel veel mensen denken dat dit nog steeds werkelijk over Zwarte Piet gaat. Is dit niet veel groter? Hier heet het de Zwarte Pieten-discussie. In Amerika heet het Trump. In Groot-Brittannië heet het brexit en ga zo maar door. Het gaat over een kloof. Een kloof tussen mensen en gebieden.
Een journaliste van een grote krant uit de regio Amsterdam trok deze week naar Friesland, sprak daar met wat mensen en schreef vervolgens dat die kloof een ‘fopkloof’ is.
En dát is dus misschien wel precies waar het over gaat. Er is van alles aan de hand en daar wordt in veel landelijke pers, en ook in de politiek over gesproken alsof het niet echt is. Dat het geen echte gevoelens zijn. En als ze wel echt zijn, zijn ze niet goed, die gevoelens. Die moeten dan gecorrigeerd worden door de mensen die wél goed zitten met hun gevoelens. Omdat die mensen denken dat ze de wereld beter snappen dan de rest, doordat ze alleen bevestiging vinden in de verstikkende monocultuur van hun grootstedelijke bubbel. Die hebben geen idee wat er zich werkelijk vlak buiten hun eigen wereldje afspeelt. Ze zullen anderen wel even vertellen wat pas echt goed is om te vinden. Die zelfingenomen manier van denken en doen, daar is ‘de rest’ wel een beetje klaar mee, geloof ik.
Dagblad van het Noorden, 25 november 2017