Heb er een filmpje van opgezocht om het even uit zijn eigen mond te horen. En ja, het is waar. Demissionair minister Stef Blok (Economische Zaken en Klimaat) zegt het hardop. De gaskraan in Groningen gaat weer verder open. Hij beseft dat dit een heel erg vervelende boodschap is voor de mensen in het aardbevingsgebied, maar de huizen in Nederland moeten verwarmd worden. En ook huizen in Duitsland. Die krijgen ook gas uit Groningen blijkbaar. Bovendien is de bouw van een stikstoffabriek in Groningen vertraagd en daarom moet de gaskraan ook weer open. Hoe de mensen in het aardbevingsgebied zich precies voelen nu: ik denk dat we er alleen maar naar kunnen raden. Het uitzicht: zo ver het oog reikt alleen maar koude modder.
Dus het is echt zo dat als die kraan niet verder opengaat, we dan letterlijk in de kou komen te zitten? Dat er dan echt geen gas genoeg is voor de huizen? Dat kunnen we ons bijna niet voorstellen. Gas lijkt net zo vanzelfsprekend als water. Kunnen wij zelf iets doen? Als bewoners van die huizen? Nog meer isolatie? Andere vormen van verwarmen? Zelf zou ik me wel een paar weken redden met het stoken van hout. Douchen wordt wel even lastig dan, maar aan koud water is te wennen. Op mijn houtkachel kan ik wel een stoofpotje bereiden of een pannetje bouillon maken. Ik zou iets kunnen roosteren boven de gloeiende kolen. Dat wil allemaal prima. Alleen: houtstoken mag eigenlijk ook niet meer. Dat is heel erg verkeerd voor van alles en nog wat. Ben bang dat we nog mee gaan maken dat het stoken van een kacheltje verboden wordt.
Wat kunnen we nog meer doen om gas te besparen? De industrie gebruikt ook heel veel gas. Dat kan niet zomaar minder. Dat snap ik. Economie. Duidelijk. Of moet er een verschil komen tussen essentiële industrie en niet-essentiële industrie? Dat verschil maken we immers bij winkels ook makkelijk tegenwoordig. Ik herinner me een stuk in deze krant van een poosje terug waarin iemand die op industriële wijze komkommers produceert, vertelt over het gasgebruik in zijn bedrijf. Normaal verstookt hij per jaar 13 miljoen kuub gas. 13 miljoen kuub gas. Dat is ongeveer net zoveel als één gasput in de Noordzee aan gas produceert in een jaar. En dat is maar één teler. Voor komkommers. Een zomergroente die wij zo nodig voor een paar centen het hele jaar door willen kunnen kopen.
Dagblad van het Noorden, 8 januari 2022