In de Nederlandse sloten en kanalen komen steeds meer rivierkreeftjes voor. Die diertjes zijn ooit hier gekomen doordat mensen ze in een aquarium wilden houden en ze later in de sloot zijn gegooid. Ze doen het hier goed in onze wateren, want er zijn er inmiddels zoveel dat er bijna sprake is van een plaag. In Louisiana, in het warme zuiden van de Verenigde Staten, zitten ook veel rivierkreeftjes. Daar rij je soms op een verlaten highway tussen de moerassen en dan moet je óf stoppen óf dwars over een hele optocht kreeftjes rijden die de weg oversteken. Maar in Louisiana weten ze wel raad met dat soort diertjes. Ze vangen ze en worden met emmers vol tegelijk verkocht. Ik ben er weleens bij geweest als er zo’n crawfishfeestje werd gehouden. Er komt bij iemand in de tuin een enorme pan op een gasbrander te staan. Daar doen ze water in en zout, cajunkruiden, halve citroenen, in stukken gesneden maiskolven, knoflook en aardappels. Als het kookt, gaat er een emmer rivierkreeftjes in. Als dat goed doorgekookt is, scheppen ze het spul uit het kookvocht over in een grote schaal. Inmiddels liggen er kranten op een tafel waar de schaal op leeggekieperd wordt. Koud biertje ernaast en huplakee. Ik pelde, toen ik voor het eerst aan zo’n tafel zat, zo’n kreeftje netjes af en at het staartje op. Maar mijn tafelgenoten begonnen te lachen. Ik vergat het lekkerste. ‘Suck the head, bro!’ Je moet het kopje uitzuigen. Inderdaad erg lekker.
Ik leerde nog een mooi rivierkreeftjes-gerecht in Louisiana: Crawfish étouffée. Een schotel met een duidelijke Franse invloed. Dat is niet zo gek, want Louisiana was tot 1803 van Frankrijk. Toen kochten de destijds jonge Verenigde Staten heel Louisiana van Frankrijk. Dat gebied was toen veel en veel groter. Het liep helemaal door tot het Noorden, tot wat nu Canada is. Maar goed. Die Crawfish étouffée. Makkelijk te maken. Ui, knoflook, bleekselderij en groene paprika fijnsnijden. Fruiten in boter. Theelepel tijm erover en twee eetlepels bloem erbij. Goed meefruiten zodat je feitelijk een roux krijgt. Ondertussen rivierkreeften gaarkoken in water. Af laten koelen en pellen. Wat kookwater bij de roux doen, zodat een mooie saus ontstaat. Rivierkreeftstaartjes erbij. Laurierblad. Peterselie. Zwarte versgemalen peper, zout en een straaltje Tabasco erdoor en mooi even zacht laten pruttelen. Serveren met gekookte, witte rijst. Maar eerst dus even met een schepnetje de sloot in. Laissez le bon temps rouler!
Dagblad van het Noorden, 13 mei 2023