Wat liggen er veel eikels op de grond, hè? Echt opvallend veel meer dan vorige jaren. Ze zeggen dat er een strenge winter komt als er veel eikels zijn. Dat moeten we niet hebben. De winter lijkt al kil en duister genoeg te worden. Er staat ons nog ik weet niet wat te wachten met die oorlog achter de oostelijke horizon. En dan is er ook nog China dat Taiwan eigenlijk wel wil aanvallen. Maar dan moeten ze eerst Amerikaanse legerbasissen uitschakelen op de Japanse eilanden vlakbij Taiwan. Dan heb je het helemaal aan de gang. Niemand weet nog hoe het lopen zal allemaal. We doen braaf de verwarming wat lager en een vest aan. En we weten allemaal eigenlijk ook wel dat veel eikels heus niet echt betekent dat er een strenge winter komt. Dat is onderzocht. Het is gewoon niet waar.
Maar het vertrouwen in wetenschap lijkt steeds minder te worden. Zo hoor je de laatste tijd ook weer vaker mensen zeggen dat een verstandskies eigenlijk een vér-stands-kies heet. Omdat ze ver achter in de mond staan. Mensen die dat horen, denken: goh ja, dat kan maar zo. Op een volgende verjaardagsvisite gaan ze dat zelf ook rondvertellen en zo wordt het dan waarheid. ,,Vér-stands-kies, heel logisch eigenlijk.’’ Tandartsen die moe zijn van het uitleggen hoe het wél zit, zeggen inmiddels om ervan af te zijn ook maar dat het klopt. Terwijl juist zij weten dat het in het Latijn Dens Sapientiae is. Tand der wijsheid. Omdat die krengen erdoor komen als een mens volwassen wordt. Wanneer mensen zogenaamd verstandig worden. In Vlaanderen heten ze nog, net als vroeger in het Nederlands, wijsheidstand. Weisheitszahn in het Duits. Wisdom tooth, in het Engels.
,,Is oktober warm en fijn, dan zal het een scherpe winter zijn.’’ We weten het nog niet. We weten heel veel nog niet. Het zijn wél mooie rijmpjes die herinneren aan een zorgeloze tijd misschien. Het zijn volkswijsheden met een warm nostalgisch gevoel. En dat soort gevoelens kunnen we goed gebruiken de komende tijd. Maar de toekomst voorspellen? Dat kunnen we nog steeds niet. Als we dat wel zouden kunnen, zouden we nu niet in zo’n onzekere tijd terecht gekomen zijn. We zullen gewoon moeten zien wat er gaat komen en ons aanpassen aan de nieuwe omstandigheden. Zo heeft leven op aarde zich tot nu toe altijd gered. Dat weten we.
Dagblad van het Noorden, 8 oktober 2022