‘Ze willen volgende week zomer hebben.” Een mooie Noord-Nederlandse manier om na te vertellen wat de weerman voorspelde. We weten allemaal dat de voorspellingen er vaak naast zitten. Ze willen steeds mooi weer hebben, maar als het er niet van gekomen is, begint zo’n weerbericht met een verhaal dat het anders is gelopen en laten ze beelden zien van verregende campings. You don’t need a weatherman to know which way the wind blows, schreef Bob Dylan ooit. Voorspellen van het weer blijkt toch nog steeds veel moeilijker dan we denken. Het blijft in de toekomst kijken. Ze noemen het liever ook geen voorspellingen, maar verwachtingen. Wat verwacht je van de toekomst? Qua weer blijft het moeilijk. Maar andere dingen? De toekomst. De een laat het gewoon over zich heenkomen net als bij het weer. De ander doet er alles aan om de toekomst naar zijn of haar hand te zetten. Maar is de toekomst wel te beïnvloeden? Andersom: is de toekomst ook níét te beïnvloeden? Alles wat we doen, beïnvloedt de toekomst. Als we nu een boom omhakken, staat daar straks geen boom meer. Daar is dan ruimte voor iets nieuws. Bloemen? Tegels? Een andere boom? Gras? Dus kun je de toekomst bepalen? Of staat het allemaal al ergens ‘in de sterren geschreven’, zelfs wat er op die plek komt waar eerst die boom stond?
En in het groot? Hoe zal het met de wereld gaan? Doen we genoeg om de problemen die we nu in de wereld zien te verhelpen? Of zijn die problemen er altijd al geweest en zien we er nu gewoon meer van? Kunnen we vertrouwen op onze leiders? Of is het voor hen ook net als voor de vakmensen van het KNMI? Kunnen onze leiders eigenlijk ook niks meer dan signalen interpreteren?
Gelukkig weet ik diep van binnen zeker dat het altijd wel weer mooi weer wordt. En ik vind het ook eigenlijk nooit ‘slecht weer’. Zo’n regendag in de zomer: prachtig eigenlijk. Je moet alleen niet in een tentje liggen op een halfleeg luchtbed in een sloffe slaapzak. Dan zien de toekomst en de wereld er niet best uit.
„Ze willen volgende week zomer hebben.” Dat willen we bijna allemaal. Positief blijven. De toekomst begint over een seconde.
(Dagblad van het Noorden, 13 augustus 2016)